Mitä tarkoitetaan Uuden Ajan Putkiremontilla?

Uuden ajan putkiremontissa yhdistellään asiakkaan tarpeiden mukaan perinteisiä ja uusia putkiremonttimenetelmiä.

Mitä tarkoitetaan perinteisellä putkiremontilla?

Perinteisessä putkiremontissa uusitaan taloyhtiön viemäri- ja käyttövesiputket, sähköt ja kaikki kylpyhuoneet. Viemäri- ja käyttövesiputket uusitaan entisille paikoilleen.

Voidaanko perinteisessä putkiremontissa uusia pelkästään putket?

Valitettavasti ei voida. Kylpyhuoneen viemäriputket kulkevat lattiarakenteessa ja käyttövesiputket seinärakenteissa. Kun ne uusitaan perinteisellä tavalla, joudutaan kylpyhuoneen lattia ja seinät avaamaan putkien vaihtamiseksi. Tällöin kylpyhuoneen verieristykset tulee saattaa nykymääräysten vaatimalle tasolle ja kaikki taloyhtiön kylpyhuoneet joudutaan saneeraamaan.

Onko perinteinen remontti aina hyvä vaihtoehto?

Perinteinen remontti on hyvä tapa silloin kun taloyhtiön kaikki kylpyhuoneet ovat siinä kunnossa, että ne on syytä uusia.

Milloin perinteinen remontti ei ole hyvä vaihtoehto?

Jos taloyhtiön putket ja kylpyhuoneet eivät ole niin huonossa kunnossa, että ne tulisi uusia kokonaisuudessaan samalla kertaa. Usein on niin, että osa osakkaista on vasta uusinut oman kylpyhuoneensa eikä kaikkien kylpyhuoneiden uusiminen ole teknisesti eikä taloudellisesti järkevää.

Kuinka paljon perinteinen putkiremontti maksaa?

Isännöintiliiton julkaiseman Putkiremonttibarometri 2017 -tutkimuksen mukaan perinteisen putkiremontin keskineliöhinta Pääkaupunkiseudulla oli 941 euroa asuinneliötä kohti. Hinnassa oli mukana viemäri- ja käyttövesiputket sekä kylpyhuoneet. Hinnassa ei ollut mukana sähkötöitä, suunnittelua, projektinjohtoa eikä valvontaa. Kun nämä lisätään hintaan mukaan, päästään hintaluokkaan 1.200 euroa asuinneliötä kohti.

Miksi niin monet suunnittelutoimistot suosittelevat pelkästään perinteistä putkiremonttia?

Syitä on monia. Yksi tärkeimmistä syistä on se, että perinteisen remontin suunnittelusta ja valvomisesta on meillä Suomessa jo pitkä kokemus. Suunnittelijat saavat oppinsa jo koulussa näihin menetelmiin. Muutosvastarinta on aina voimakasta, kun joku haluaa muuttaa asioita ja tuoda uusia menetelmiä markkinoille. Uuden opetteleminen ei ole kaikille mieleen varsinkin, jos oppimiseen ja kokemuksen saamiseen menee vuosia aikaa. Myös taloudelliset intressit ovat valtavan suuret sillä Suomessa on vuonna 2018 yli 27.000 asuntoa putkiremontin alla. Vuonna 2025 määrä on jo yli 41.000 kpl.

Millä eri menetelmillä viemäriputkia voidaan saneerata?

Käytetyt menetelmät ovat perinteinen saneeraus, sukitus ja ruiskuvalu.

Mitä sukittamisella tarkoitetaan?

Sukituksessa epoksilla kyllästetty polyesteri-huopaputki puhalletaan paineilman avulla korjattavan viemäriputken sisään ja kovetetaan yleensä höyryä hyväksikäyttäen. Kovetettu putki muodostaa vanhan putken sisään kaikilta ominaisuuksiltaan uuden putken.

Kuinka kauan sukitusta on käytetty Suomessa?

Ensimmäiset sukitukset tehtiin jo 1970-luvun lopulla, kun kunnallisteknisiä viemäriputkia ryhdyttiin saneeraamaan. Kiinteistöjen sisäisiä putkia on sukitettu hiukan yli 10 vuoden ajan.

Kuulen usein sanottavan, että sukitus ei kestä kuin 2-5 vuotta. Onko näin?

Sukitusta on testattu tuotteena valtavasti Amerikassa ja Euroopassa sekä myös meillä Suomessa VTT:n toimesta. VTT on vienyt Suomessa läpi 12 mittavaa testiohjelmaa, joiden perusteella voidaan huoletta sanoa sukituksen kestävän vähintään 40 vuotta.

Pystyykö mutkaisia putkia sukittamaan vai sopiiko sukitus ainoastaan suorille putkille?

Mutkaisten putkien sukittaminen on arkipäivää eikä aiheuta mitään ongelmia.

Kuinka suuria/pieniä putkia voidaan sukittaa?

Maksimissaan voidaan sukittaa putkia, joiden läpimitta on jopa 3.0 m.

Tällä hetkellä pienin sukitettava putkikoko on 50 mm.  Tätä pienempiä putkia (32 mm) voi kiinteistössä tulla vastaan käsienpesualtaiden poistoputkina. Näiden osalta on olemassa neljä erilaista ratkaisumallia, kuinka putket voidaan sukittaa/saneerata.

Kuulen usein kerrottavan, että sukitus on kalliimpaa kuin putkien uusiminen perinteisellä tavalla. Onko tämä totta?

Ei ole.

Sukituksen hinnat ovat pääkaupunkiseudulla hintaluokassa 75-125 euroa asuinneliötä kohti.

Perinteisen viemärisaneerauksen hinta on aivan selkeästi kalliimpi koska myös asuntojen kylpyhuoneet  joudutaan uusimaan samassa yhteydessä.

Voiko asunnossa asua sukituksen aikana?

Kyllä voi sillä sukituksessa ei jouduta avaamaan rakenteita eikä käytetä muutenkaan asumista häiritseviä työvaiheita.

Kuinka pitkä asumishaitta on sukitusremontissa?

Tyypillisesti vain 5-10 työpäivää asuntoa kohti.

Käytetäänkö sukitusta muualla kuin suomessa?

Kyllä käytetään ja paljon. Maailman suurin sukitusurakoitsija Insituform Inc. Ilmoittaa sukittaneensa putkia jo 40.000 km eli yhteensä maapallon ympäri.

Kuinka viemäriputkien haarakohdat saadaan sukittamalla tiiviiksi?

Sukittajat käyttävät pääsääntöisesti tehdasvalmisteisia haarakappaleita, joilla haarakohdat saadaan tiivistettyä 100%:sesti.

Miten käyttövesiputket saneerataan Uuden Ajan Putkiremontissa?

Uuden ajan ratkaisussa vanhat linjat tyhjennetään ja tulpataan nykyisille paikoilleen. Uudet linjat rakennetaan uusille paikoille, normaalisti porrashuoneeseen. Porrashuoneiden kerrostasoille tulee normaalisti alaslaskettu katto, jonka suojissa linjastot viedään sisään asuntoihin.

Mitä hyötyä tästä on taloyhtiölle ja asukkaille?

Vanhat putket siis tyhjennetään, kuivataan ja tulpataan eli jätetään tyhjinä entisille paikoilleen rakenteisiin. Näin säästytään mm. hankalilta ja kalliilta asbestipurkutöiltä.Tällöin myöskään kylpyhuoneita ei ole pakko remontoida koska niiden lattia- eikä seinärakenteita ei jouduta avaamaan. Siksi taloyhtiö säästää valtavasti rahaa koska työmäärät ovat vain murto-osan perinteisen remontin vastaavista.

Minklaisiin kustannuksiin tulee varautua, jos käyttövesiputket remontoidaan porrashuone-elementillä?

Käyttövesiputkien saneeraaminen porrashuone-elementillä maksaa Pääkaupunkialueella keskimäärin 200-250 euroa (sis. alv 24%) asuinneliötä kohti.

Miten sähköjohdot voi saneerata Uuden Ajan Putkiremontissa?

Sähköjohdot voidaan asentaa samaan koteloon käyttövesiputkien kanssa tai jos niitä ei haluta/tarvitse remontoida juuri samaan aikaan käyttöveden kanssa, voidaan koteloon jättää tilavaraus myöhempää remonttia varten.

Mitä uuden ajan putkiremontti merkitsee kylpyhuoneiden kannalta?

Uuden ajan putkiremontissa voidaan kylpyhuoneiden kanssa menetellä täysin tilanteen vaatiman ja osakkaiden haluaman ratkaisun pohjalta. Voidaan siis saneerata kaikki, ei yhtään tai vain ne jotka ovat remontin tarpeessa. Remontti voidaan vaiheistaa miten halutaan taloyhtiön tarpeen ja talouden mukaisesti.

Eikö kuitenkin kannattaisi remontoida kaikki kerralla kuntoon?

Kaiken tekeminen kerralla olisi tietenkin aina ihannetilanne mutta ei kovinkaan useasti taloudellisesti mahdollinen eikä myöskään teknisesti järkevä.

Jos taloyhtiö tekee Uuden Ajan Putkiremontin, jossa se teettää viemärit, käyttövesiputket ja sähköt mutta haluaisin silti teettää kylpyhuoneremontin. Kuinka menettelen?

On supernormaalia, että osa osakkaista haluaa teettää kylpyhuoneremontin samassa yhteydessä. Tällöin osakas tekee sopimuksen tästä suoraan taloyhtiön valitseman pääurakoitsijan kanssa. Osakas saa silloin vähentää kylpyhuoneremonttinsa työn osuuden verotuksessa kotitalousvähennyksenä ja saada sitä kautta mittavan verohyödyn. Taloyhtiö joutuu myös korvaamaan osakkaalle rakenteiden uudistamisen vesieristeeseen saakka sillä taloyhtiö on aina vastuussa taloyhtiön kantavista rakenteista.